Historie

Dania blev i slutning af 1800-tallet hjemsted for to cementvirksomheder Cimbria (1873-19120) og Dania (1887-1975), senere også Kongsdal (1907-1933).

Det er ikke noget tilfælde, at der opstod cementproduktion her. Området har nemlig rigelige mængder af råstoffer og fjorden gav gode transportforhold. Området gav adgang til store mængder af Danien kridt, som er kridt af særlig høj kvalitet. Danienkalk er at finde i områder og herfra stammer navnet Dania. Denne gode kridt er blandt andet blevet brugt til at lave cement til Kong Christian den IV mange flotte bygningsværker.

Hele områder har i 1800-tallet været gråt i gråt, på grund af alt den kridt og cementstøv der var i luften, som satte sit præg på arbejdere, naturen og boligerne.

Dania, den første cementfabrik, begyndte produktion i 1887 med at par skakt-ovne, og i løbet af 1890’erne blev kapaciteten udvidet med flere ovne. i 1903-04 anskaffede virksomheden to rotér-ovne, en ny teknologi, som først blev indført på Aalborg Portland, som betød en væsentlig effektivisering af cementproduktionen. I 1910 beskæftigede de tre fabrikker til sammen 1100-1200 mand, til sammenligning havde Dania ca. 250 ansatte i 1960’erne.

I 1920 blev de tre cementfabrikker lagt sammen under fabrikken Aalborg Portland. Cimbria lukkede samme år og Dania overtog fabrikkens produktion. I 1933 blev også Kongsdal nedlagt, og fabriksproduktionen overført til Dania-fabrikken. Danias produktionsanlæg blev udbygget i både 1930’erne, 50’erne og 60’erne, indtil den industrielle cementproduktion på Dania ophørte i 1975. Fabrikken forsatte i yderligere ni år med salg af beslægtede produkter, inden den lukkede endeligt i 1984.

Dania i dag

​Dania er Danmarks eneste “privatejede” landsby, og i dag har mange virksomheder lejet sig ind i de gamle bygninger.

Mange af Danias bygninger er i dag fjernet, men der er stadig en del tilbage. Den mest karakteristiske bygning er nok de 40 m høje sammenvoksede siloer i beton. Derudover kan man på Motel Dania, se Danmarks bedst bevarede cement ringovn, som i dag anvendes som opholdsstue. Bag Motel Dania findes også den gammel smedje. Man kan også stadig se de store kridtgrave, med de stejle skrænter.

Til den gamle cementfabrik hører også fire længer med arbejderboliger, huse til funktionærer, en kontor- og kantinebygning, en statelig direktørvilla samt et haveanlæg.

Netop i dele af kontor- og kantinebygningen har Orkidee Dania hjemme. Orkidee Dania blev åbnet i 1987, af Jette Skou Christensen. Efter Jettes død i 2011, var Orkidee Dania forpagtet ud i 3 år, men bliver i dag drevet af Jettes søster Dorte Skou Christensen.

Hjem

Ring op

Send email

Kontakt os